Thursday, January 27, 2011

Sin City #5: Rodinný hodnoty

Zdravím vás, po trošku delší odmlce, u další recenze a opět je to kniha ze světa Sin City, tektokráte je na řadě pátý díl s názvem Rodinný hodnoty. A na příště slibuji, že už napíšu recenzi i na něco jiného než jen Sin City.

Nejdříve se koukneme na příběh, ten zfilmován nebyl, tudíž ho někteří z vás nemusí vůbec znát. Musím se přiznat, že příběh tohoto dílu byl pro mě ze začátku docela zmatený, Frank Miller se hodně často ve vyprávění přeskakuje z přítomnosti do minulosti a není těžké se v příběhu ztratit. Během několika následujících stránek se ale vše vysvětlí a mohl jsem si příběh dokonale užít.

Zkusím vám ho tedy trošku přiblížit. Hlavní postavou je Dwight McCarthy a jako jeho sidekick je zde Miho. Obě tyto postavy jsme mohli vidět v předchozích dílech jako jsou Velká tučná zabijačka a Ženská, pro kterou bych vraždil. Osobně mi tento přístup Franka Millera naprosto vyhovuje a postavám to dodává na reálnosti a hloubce.


Samotný příběh se točí kolem splacení dluhu Dwighta holkám ze starého města. Dwight se vydává zjistit vrahy jednoho z místních mafiánů a na pomoc si bere malou sladkou Miho. Hned v začátku je nakreslená i jedna velmi vtipná a zábavná scéna Dwighta s policistkou. Opravdu mě velmi pobavila a jsem rád, že se tam objevila, i když na příběh nemá žádný dopad.
Dwight se tedy vydáva do baru, kde se od místní běhny dozvídá podrobnosti o vraždě a začne pracovat na dopadení vrahů. Ti si jej nakonec najdou sami a pomalu se začne rozjíždět temná strana příběhu, kde se konečně dostane ke slovu, či spíše k činu, i Miho. Frank Miller si opět nebral servítky a vraždění a krve si užijete víc než dost.





Celé pozadí příběhu a důvod proč vlastně Dwight McCarthy vyšetřuje vraždu pro dámy ze Sin City se dozvíme skoro až na konci knihy a je víc než překvapivé. Do vyzrazení tohoto ale v příbehu nenajdete ani jeden náznak, proč tomu tak je, což knize strašně moc přidá na záhadnosti. Opravdu smekám klobouk před Frankem Millerem!

Nyní se již pomalu dostáváme ke kresbě. Po předchozím díle, s názvem Ten žlutý parchant, Frank Miller opět sáhnul po jeho typické černobílé kresbě, která je ale zase o něco propracovanější než v předchozích dílech. Některá políčka jsou opravdu mistrovská díla a hlavně ten pocit, kdy otevřete novou knihu a ucítíte tu vůni novoty a krásnou kresbu, stojí za to.


A pokud jsem u některých políček v předchozích dílech musel chvíli uvažovat, co je to vlastně nakresleno a z jaké perspektivy je pole myšleno, v tomto díle se mi to u žádného z nich nestalo. Jde vidět že Frank Miller se každým dílem v kresbě zlepšuje a více si s kresbou hraje.

Co je ale jedinou vadou na kráse celého dílu je jeho krátkost. Kniha má přibližně 130 stránek, což je i o 70 méně než u některých předchozích dílu. Na druhou stranu příběh a kresba opravdu stojí za to.
Když to sesumarizuji, kresba je opět perfektní, příběh je opravdu zábavný a zajímavý, tak nemám jinou možnost než dát absolutní hodnocení.

100%

A nakonec jsem si nechal tu nejlepší zprávu a tou je cena. Comics Centrum prodává vázanou knihu za 239,- Kč (link na eshop) a brožovanou za cenu 119,- Kč (link na eshop), což je neuvěřitelná cena! Opravdu jste se chlapi vytáhli, koupit 128 stránkový komiks za 119,- Kč je opravdu nádhera!

No comments:

Post a Comment