Wednesday, January 19, 2011

BIKEPOLO - FIX ME BABY!

S fixkama se poslední dobou roztrhl pytel, což není vůbec špatný. Fixka jako kolo je podle mě ideální prostředek na cestování ve městě třeba do práce, do školy nebo třeba za slečnama. Spousta lidí ale v dnešní době fixky používá jako prostředek pro zábavu a není tedy žádným překvapením, že ve světě už spousta borců na fixkách dělají podobné věci jako na bmx.



O to víc mě ale překvapilo a hodně příjemně potěšilo, že i u nás se fixky staly pro partu borcu něčím víc, než jen výše zmíněným dopravním prostředkem do práce.
Občanské sdružení Město na kole pořádalo v sobotu 16. října v Pardubicích na Čičáku nultý ročník Mistrovství ČR v bikepolu. Pola se zúčastnily celkem čtyři týmy, tři byly přímo z Pardubic a zbývající tým dorazil z Prahy.


Více již Eliška Vacková prozradí v tiskové zprávě...

 V sobotu 16. října se v Pardubicích na Čičáku uskutečnil nultý ročník Mistrovství ČR v bikepolu.
Mimo tří pardubických týmů se turnaje zúčastnil také Poločas rozpadu z Prahy. Termín se kryl s jinými cyklistickými akcemi, proto se pozvané zahraniční týmy z turnaje omluvily.

Před začátkem akce se v parku postavilo dočasné hřiště s mantinely o rozměrech 27 x 17 metrů. Místní hrubý asfalt hrací plochy nebyl zcela ideální, ale po zametení šlo hrát bez potíží. Zápasy probíhaly stylem každý s každým. Podle výsledků se ještě sestavil klasický pavouk, ze kterého se do finále dostali pardubičtí Deer hunters a pražský Poločas rozpadu. Ten nakonec zvítězil 2:0.

Bikepolo je poměrně starý sport, jenž vznikl zhruba před 120 lety v Anglii z klasického póla, na rozdíl od koně si totiž jízdní kolo mohlo dovolit více lidí. Tehdy se hrálo na travnatém hřišti.
Kolopolo se dokonce dostalo i na londýnské Olympijské hry v roce 1908 jako ukázkový sport.

V současnosti se bikepolo stává znovu populární. Objevily ho komunity kolem poslíčků ve velkých amerických městech. Tříčlenné týmy se snaží hokejbalový míček střelit do branky pomocí pálky.
Ty si většina hráčů vyrábí sama z lyžařských hůlek, na které se kolmo připevní část například plynařské trubky. I když už existují bicykly speciálně na pólo, častěji se setkáte s běžnými koly, která jsou však této hře uzpůsobena (lehký převod, úzká řidítka, ...). Borci se prohání po asfaltovém hřišti deset minut, nebo dokud jedna strana nevstřelí pátý gól.





Nápad hrát pólo v Pardubicích se zrodil v našem občanském sdružení Město na kole. Během půl roku se zde utvořila přibližně desetičlenná skupina, která se pravidelně schází a pokouší se získávat zkušenosti i na mezinárodní půdě. Na letošním Mistrovství světa v Berlíně jsme sice neprošli kvalifikací, ale zjistili jsme, jaká je v úroveň bikepola ve světě. Díky účasti v této soutěži jsme byli pozváni také na otevřené maďarské mistrovství, kde jsme skončili na čtvrtém místě.





Kolopolo zatím není typický sport s dresy, sponzory a propracovaným treninkem, jde hlavně o zábavu a o setkávání se.

Další informace o bikepolu:
http://leagueofbikepolo.com/
http://www.whbpc2010.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Cycle_polo
http://en.wikipedia.org/wiki/Hardcourt_Bike_Polo
http://www.youtube.com/watch?v=76ZhpWW_v8s


Kontakt:
Eliška Vacková, mluvčí o.s. Město na kole
e-mail: mestonakole@email.cz
telefon: 720 388 418
web: http://mestonakole.eu




Pokud se vám článek líbil a měli byste zájem o více info fixkách, klidně vyjadřete svůj názor v komentech pod článkem, váš názor nás zajíma ze všeho nejvíc!

No comments:

Post a Comment